Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΔΝΤ και ιστορίες με «δράκους» που ρουφάνε το «αίμα» του ελληνικού λαού

ΔΝΤ και ιστορίες με «δράκους» που ρουφάνε το «αίμα» του ελληνικού λαού
Απίστευτο παρασκήνιο: Πού βρέθηκαν τα 750 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθεί η δόση του Μαϊού του 2015; Τι αποκαλύπτουν κρίσιμα έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μια αποκάλυψη που συνοδεύεται από σενάρια υποκλοπών και λοιπών «δράκων»…
Πώς πληρώθηκε η δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον περασμένο Μάϊο; Ηταν αληθινή η αγωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το πού θα βρει τα χρήματα; Ενώ η υπόθεση έδειχνε να είναι «ξεκάθαρη» για το πώς βρέθηκαν τα χρήματα ώστε να πληρωθεί το ΔΝΤ, έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδας που διέρρευσαν (ο ισχυρισμός που τα συνοδεύει είναι πως αποτελούν προϊόν υποκλοπής) αναδεικνύουν μία ενδιαφέρουσα ιστορία προς «γνώσιν και συμμόρφωσιν». Ενώ άπαντες γνώριζαν των λογαριασμών, άφησαν για λόγους επικοινωνιακής τακτικής να φανεί ότι η χώρα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας.
Τι συνέβη τον Μάϊο του 2015;
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρεαν τότε, η δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 750 εκατ. ευρώ, πληρώθηκε από ειδικό λογαριασμό ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί εντολή του υπουργείου Οικονομικών προς τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους η οποία εν τέλει άναψε και το «πράσινο φως» για να πληρωθεί η δόση.
Ήταν ο μήνας που παιζόταν ένα ακόμη «θρίλερ» για το αν η ελληνική κυβέρνηση πληρώσει ή όχι τη δόση στο ΔΝΤ. Το δίλημμα που προβάλλονταν προς τα έξω ήταν το εξής: «Δίνουμε τη δόση ή πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις;».
Εν τέλει, πώς βρέθηκαν τα λεφτά; Οι πληροφορίες έδειχναν τον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας στον οποίον λεγόταν πως «υπήρχαν 800 εκατ. ευρώ».
Εκείνο το Μάιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνει για την ύπαρξη του ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίουκαι για τη δυνατότητα, φυσικά, να "τραβηχτούν" από εκεί τα χρήματα της δόσης.
Άλλες πληροφορίες της περιόδου εκείνης αναφέρουν πως το «μυστικό» για την ύπαρξη του λογαριασμού έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ, αποκαλύφθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Εκ των υστέρων ανακάλυψε ο πρώην αναπληρωτικός εκτελεστικός διευθυντής και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, για το «αληθινό παρασκήνιο της πληρωμής της δόσης την 12/5/2015»: «Αργά το βράδυ της Πέμπτης (07/05/2015) ο Γιάννης Στουρνάρας μου ζήτησε να επικοινωνήσω μαζί του. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που επακολούθησε, ο Διοικητής μου περιέγραψε συνοπτικά την κατάσταση και μου ζήτησε να διευκρινίσω αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό χρήματα που υπήρχαν σε ένα ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ στο ΔΝΤ με τίτλο: SDR holdings, δηλαδή χρήματα που είχαν κατανεμηθεί στην Ελλάδα (και στα άλλα κράτη μέλη) από το ίδιο το ΔΝΤ με τη μορφή Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων ή Special Drawing Rights (SDRs). Η τελευταία κατανομή είχε γίνει το 2009».
Σε αντίθεση με το «θρίλερ» που βρισκόταν σε εξέλιξη στην Αθήνα, στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονταν «ήρεμα», καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονταν εκείνη την περίοδο, γνώριζαν καλά ότι η δόση θα πληρωθεί κανονικά. Από πού προέκυπτε αυτή η… «ηρεμία»;
Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν;
Το πρώτο που αποκαλύπτουν είναι πως οι ελληνικές κυβερνήσεις γνώριζαν την ύπαρξη των συγκεκριμένων λογαριασμών και πως δεν το πληροφορήθηκαν… την τελευταία στιγμή. Επομένως, τι παιχνίδι παιζόταν; Σε έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδας (με ημερομηνία 16/08/2012) που είδαν το φως της δημοσιότητας προκύπτει όλη η αλήθεια για τους λογαριασμούς που διαθέτει το ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τα έγγραφα προέρχονται από τη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων, Τμήμα Πράξεων Συναλλάγματος, υπογράφονταν από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Ε.Κ. Γακτζώνα και εστάλησαν συστημένα στη Γενική Διεύθυνση ΔΟΠ του υπουργείου Οικονομικών.
Το θέμα αυτών των εγγράφων αφορά στην «αναπροσαρμογή υπολοίπων των λογαριασμών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου»:
«Τα διαθέσιμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νόμισμα της χώρας μας υπόκεινται, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της υπ’ αριθ. 5590/77/163/5.12.1977 απόφασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ν. 1086/4.7.1980 (ΦΕΚ Α’ 256), σε αναπροσαρμογή με βάση την ισοτιμία ευρώ/Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (SDR) που ισχύει την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα».
Προκύπτει από τα επίμαχα έγγραφα πως: «Το ποσό της αναπροσαρμογής που αφορά το μερίδιο συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρώ στο ΔΝΤ με ημερομηνία αξίας 31.07.2012, ανέρχεται σε 19.394.618,64 ευρώ».
Τότε η Τράπεζα της Ελλάδας, ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών πως: «Σας γνωρίζουμε ότι μέσω της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου (Τμήμα Σχέσεων με το Δημόσιο), χρεώσαμε το σχετικό λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου με το ποσό των 18.865.225,54 ευρώ και πιστώσαμε τους Λογαριασμούς του ΔΝΤ 6134088927 και 6135088937 που τηρούνται σε μας με 19.393.982,57 ευρώ (σε βάρος του ελληνικού δημοσίου) και 636,07 ευρώ (σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος)».


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου