Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Τα «τζάκια» της ΝΔ καίγονται στη μάχη για την ηγεσία

Οι βασικές πολιτικές οικογένειες της Ν.Δ. παίζουν το δικό τους ρόλο στην εσωκομματική διαδικασία, καθώς επηρεάζουν τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους.
ta-tzakia-tis-nd-kaigontai-sti-maxi-gia-tin-igesia
Στα…τζάκια των πολιτικών οικογενειών της Νέας Δημοκρατίας «σιγοψήνονται» οι υποψήφιοι αρχηγοί της συντηρητικής παράταξης. Οι βασικές πολιτικές οικογένειες της Ν.Δ., δηλ. τα παραδοσιακά τζάκια της παράταξης, παίζουν το δικό τους ρόλο στην εσωκομματική διαδικασία, καθώς η μια ή η άλλη επηρεάζουν τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους. Όλοι σχεδόν επιζητούν την εύνοια των οικογενειών και θέλουν τον καλό λόγο ή το νεύμα των εκπροσώπων τους, παρά την προσπάθειά τους να πείσουν ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τις βαρονίες, τις οικογένειες και τα τζάκια!

Και μόνο η σπουδή των περισσοτέρων να προστρέξουν στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είναι ενδεικτική της προσπάθειάς τους να δείξουν ότι έχουν την εύνοια του…πρώτου των πρώτων στην κεντροδεξιά. Αυτή η κατάσταση προβλημάτισε πολύ συνολικά την οικογένεια Καραμανλή και ειδικά τον Αχιλλέα Καραμανλή, αδελφό του ιδρυτή της Ν.Δ. και διαχρονικού ηγέτη της δεξιάς παράταξης στον τόπο, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και τον πρώην υπουργό, τον πρέσβη, Πέτρο Μολυβιάτη.

Οι Αχ. Καραμανλής και Π. Μολυβιάτης, ως θεματοφύλακες του καραμανλισμού στα… βραχώδη όρη της Φιλοθέης, καθώς ο πρώτος είναι αντιπρόεδρος και ο δεύτερος πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποφάσισαν να μείνει κλειστό το πατρικό σπίτι του ιδρυτή της Ν.Δ. στην Πρώτη Σερρών. Και αυτό για να μην χρησιμοποιηθεί για προεκλογικούς λόγους από τους υποψηφίους αρχηγούς που θα θελήσουν να το επισκεφθούν για προφανή σκοπό.

Πριν λίγο καιρό ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στις Σέρρες, αλλά η πόρτα της οικίας Καραμανλή ήταν κλειστή, ενώ σήμερα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι στην έδρα των «καραμανλικών» για την παρέλαση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και υποψήφιος αρχηγός, επέλεξε τις Σέρρες, όπου θα είναι δίπλα του ο βουλευτής Σερρών, ο 40χρονος Κώστας Καραμανλής, γιος του Αχιλλέα. Από εκεί θέλει να δείξει ότι οι «καραμανλικοί» τον στηρίζουν…, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό.

Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι διασπασμένη, καθώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον στηρίζει ο πατέρας του, πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη τηρεί αποστάσεις και στηρίζει διακριτικά τον Βαγγ. Μεϊμαράκη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αν και ενοχλημένος από αυτή την επιλογή της αδελφής του δεν δίνει συνέχεια.

Η οικογένεια Βαρβιτσιώτη που είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε όλες τις φάσεις διαδοχής στη Ν.Δ., ειδικά το 1997 όταν εξελέγη ο Κώστας Καραμανλής, εμφανίζεται χωρισμένη στα δυο. Και αυτό διότι ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, στέλεχος με εμπειρία 60 και πλέον ετών, στηρίζει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, ενώ ο γιος του ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης φέρεται να κρατάει αποστάσεις και να μην εκδηλώνεται ακόμα.

Η οικογένεια Κεφαλογιάννη με την ευρεία έννοια, δηλ. ευρύτερα στην Κρήτη και στην Αθήνα, δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί και τηρεί στάση αναμονής, αν και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στηρίζει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη. Η οικογένεια του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ, με τον γαμπρό Πέτρο Δούκα, πρώην υφυπουργό, φέρεται ότι στηρίζει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη. Η οικογένεια Πετραλιά, αν και έχει καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, στηρίζει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη.

Οι άλλες πολιτικές οικογένειες της Ν.Δ., με πιο μικρή επιρροή σε κεντρικό επίπεδο, αλλά με σημαντικό ρόλο και λόγο στις μικρές τοπικές κοινωνίες έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκδηλωθεί…Π.χ. στα Γιάννενα, η οικογένεια του Λευτέρη Καλογιάννη (σ.σ. του αποκαλούμενου και «Καλπογιάννη»), ο υιός πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης και η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων αδελφή του, στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Στα Τρίκαλα, η οικογένεια Σκρέκα εμφανίζεται διχασμένη, αφού ο μεν πατήρ, ο πρώην βουλευτής Θόδωρος Σκρέκας στηρίζει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, ο δε υιός, Κώστας Σκρέκας είναι στο πλευρό του Απ. Τζιτζικώστα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου