Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Αισθάνομαι ντροπή – Ανίκανη η Ευρώπη να χειριστεί το προσφυγικό

Τις τελευταίες ημέρες τα κύματα δεν ξεβράζουν στις ακτές μας μόνο σορούς ανθρώπων, αλλά ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού, σε επίκαιρη ερώτηση για το προσφυγικό που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος. 


Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και την απέραντη οδύνη για τους δεκάδες θανάτους στο Αιγαίο, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αναφορικά με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό ζήτημα. 



«Ως μέλος αυτής της ευρωπαϊκής ηγεσίας εκπροσωπώντας τη χώρα σε αυτές τις συνόδους κορυφής αισθάνομαι ντροπή τόσο για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ανθρώπινο δράμα όσο και για τη συζήτηση που διενεργείται σε επίπεδο κορυφής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας κροκοδείλια τα δάκρυα για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου.

«Ως Ελληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας με νόημα ότι πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης είναι η διάσωση των ανθρώπων. «Πρώτιστο μέλημά μας είναι να διασώσουμε τους βασανισμένους ανθρώπους και να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία», τόνισε χαρακτηριστικά.



«Δεν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι ούτε στην Ευρώπη, ούτε στους Ελληνες πολίτες, αλλά ούτε και στους ίδιους τους πρόσφυγες αν επιλέξουμε να παίξουμε τον ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα. 



Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει στις αμέσως επόμενες συνόδους να καταδικαστεί η επιλογή των φρακτών και των τειχών από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Στον κ. Τσίπρα απηύθυνε επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ερώτηση που κατέθεσε μετά την τελευταία διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί τι ακριβώς έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση. Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά των νέων πολύνεκρων ναυαγίων στο Αιγαίο και τις συγκλονιστικές εικόνες από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες διάσωσης προσφυγόπουλων που πάλεψαν με τα κύματα, αναζητώντας μία θέση με τους γονείς τους κάτω από τον ευρωπαϊκό ήλιο.



Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η χώρα ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή αντισταθμίσματα στην τελευταία σύνοδο των χωρών που βρίσκονται στον διάδρομο των προσφυγικών ροών. «Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα. Πρόσθεσε, δε, πως άλλα ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και άλλα υπέγραψε η χώρα. «Γιατί αναλάβατε δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντιστάθισμα;», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Τσίπρας: Μακριά από εμάς οι λογικές εκείνες που θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός φανερά συγκινημένος απευθύνθηκε στους εταίρους και συγκεκριμένα σε εκείνους που όπως είπε «κουνάνε το δάκτυλο στην Ελλάδα» κάνοντας λόγο για οικονομικές απαιτήσεις της χώρας μας με αντάλλαγμα το προσφυγικό.

«Πόσο αλήθεια εσείς κοστολογείτε μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι 5 ετών που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου και εμείς πρέπει να πάρουμε για να το σώσουμε; Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαΐ, μια αγκαλιά ανθρώπινη, μία κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά; Δεν απευθύνομαι σε εσάς, απευθύνομαι στους Ευρωπαίους εταίρους, απευθύνομαι σε αυτούς που κουνάνε το δάκτυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός λαός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά. Δεν διεκδικούμε λοιπόν ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας. Το ανθρώπινο καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Μακριά από εμάς οι λογικές εκείνες που θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 



Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, τούτη την κρίσιμη ώρα διδάσκει στους ευρωπαίους εταίρους πιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης, αυτό που δείχνει η Μυτιλήνη και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάν μωρά παιδιά προκειμένου να τους φωτογραφήσουν. Και θέλω σε αυτή τη στάση, τη στάση της εθνικής ευθύνης, να είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε κάποιους που με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να λοιδωρήσουν την Ελλάδα για τον τρόπο που αγωνίζεται να υπερασπιστεί αξίες σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα, τον τόπο και τον λαό μας. Αλλά θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση με το κεφάλι ψηλά και περήφανα όπως μας αξίζει ως Ελληνες, γιατί αυτές είναι οι ελληνικές αξίες, όχι αυτές της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που επιδεικνύουν οι ακραίες πτέρυγες της βουλής και που πολλές φορές δυστυχώς υιοθετούν και κάποιοι από την παράταξή σας».

Δείτε τι είπε στη δευτερολογία του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος:



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου