Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

To "πάρκινγκ" της Μέρκελ και οι παγίδες για την Ελλάδα

To "πάρκινγκ" της Μέρκελ και οι παγίδες για την Ελλάδα

to-parkingk-tis-merkel-kai-oi-pagides-gia-tin-ellada
Με τις γνωστές θριαμβολογίες διαστρεβλώνοντας την πραγματική εικόνα όπως αποτυπώνεται στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών και με επίκληση των …δεινών που αποφύγαμε, επιχειρεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να απαλύνει τις συνέπειες από τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και στην όχι και τόσο επιτυχή διαπραγμάτευση του ίδιου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος που συγκάλεσε στις Βρυξέλλες ο Ζ. Κ. Γιουνκερ ήταν εξ αρχής προβληματική λόγω της σύνθεσης της, καθώς εκτός από ορισμένες κεντροευρωπαϊκές χώρες μέλη της Ε.Ε. (Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία,) που δημιουργούν απευθείας προβλήματα στην Γερμανία, κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έτσι θεώρησαν ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος τους και η σχέση τους με την Ε.Ε. ενώ επίσης κλήθηκε και η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Από την συνάντηση απείχε η Τουρκία η οποία αποτελεί και το κλειδί για το μεταναστευτικό, καθώς από εκεί ξεκινούν τα ρεύματα των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που φθάνουν κυρίως στην Ελλάδα και από εκεί με κάθε μέσο κατευθύνονται μέσω της Βαλκανικής διαδρομής προς την Κεντρική Ευρώπη και την Γερμανία.

Ο στόχος των Γερμανών και της κ.Μερκελ που επεδίωξαν αυτή την συνάντηση ηταν  η δημιουργία -ουσιαστικά- «ζώνης ασφάλειας» στο ελληνικό έδαφος και στα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι τα σύνορα των «απείθαρχων» κεντροευρωπαϊκών κρατών μελών ,μια ζώνη στην οποία θα «παρκάρονται» χιλιάδες πρόσφυγες τους οποίους πλέον δεν μπορεί για οικονομικούς αλλά κυρίως πολιτικούς λόγους να δεχθεί σε γερμανικό έδαφος η κυβέρνηση της κ.Μέρκελ.

Αποδεχόμενη η Αθήνα τη συγκεκριμένη σύνθεση της συνάντησης , υπονόμευσε εξ αρχής τα συμφέροντα της ,αποδεχόμενη την εξαίρεση της Τουρκίας. Η Αθήνα πληροφορήθηκε από το Σπίγκελ ότι υπάρχει πρόταση για σχέδιο υποδοχής και «φιλοξενίας» 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα ,το οποίο έσπευδαν όλοι να διαψεύσουν.

Μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας υποστήριξε ότι αυτή η «παράλογη πρόταση» απορρίφθηκε ,κάνοντας λόγο για πρόταση δημιουργίας «πόλης 50.000 προσφύγων». Κανείς δεν είχε μιλήσει όμως για «πόλη 50000 προσφύγων» αλλά για θέσεις υποδοχής και εγκατάστασης 50.000 ανθρώπων. Και όσο κι αν θριαμβολόγησε η κυβέρνηση για ..απόκρουση αυτής της πρότασης η απόφαση της Συνάντησης που εκδόθηκε από την Κομισιόν (με την σύμφωνη γνώμη και του κ.Τσιπρα) αναφέρει τα εξής:

«Καλωσορίζουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την δυνατότητα υποδοχής 30.000 μέχρι το τέλος του έτους και να προσφέρει έξοδα ενοικίου και προγραμμάτων φιλοξενίας οικογενειών για τουλάχιστον 20.000 ακόμη. Αυτή είναι μια σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης».

Πολύ απλά αυτή η απόφαση την οποία ο ίδιος ο κ.Τσιπρας πρότεινε , προβλέπει τουλάχιστον 50.000 θέσεις, διατύπωση που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί και φυσικά δεν έχει σχέση με όσα είπε ο κ.Τσιπρας μετα την συνάντηση που παρουσίασε ως …ελληνική πρωτοβουλία την επιδότηση ενοικίου για επιπλέον τουλάχιστον 20.000 προσφύγων πέραν των 27.000 που είχε ήδη αναλάβει να δεχθεί.

Δικαιολόγησε μάλιστα ο κ.Τσίπρας με σχεδόν θριαμβευτικό τόνο το «παρκάρισμα» τουλάχιστον 20.000 ακόμη προσφύγων στο ελληνικό έδαφος λέγοντας ότι « θα είναι μια ουσιαστική συμβολή στην πραγματική οικονομία. Και ταυτόχρονα, θα εντάξει στον κοινωνικό ιστό πρόσφυγες, επαναλαμβάνω, και μάλιστα πρόσφυγες που κατά την άποψή μας μπορούν άμεσα να ενταχθούν, με υψηλή, δηλαδή, μόρφωση και δυνατότητα να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό...»

Σε ότι αφορά το άλλο σημείο που ο κ.Τσιπρας υποστήριξε ότι «αποκρούστηκε» της διακοπής διέλευσης από μια χώρα των προσφύγων που έρχονται από άλλη χώρα (και αφορά κυρίως τις κεντροευρωπαϊκές χώρες) δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο Κείμενο των 17 δράσεων που ανακοινώσε η Κομισιόν, καθώς απλώς αναφέρεται :

«Υπό τις παρούσες συνθήκες θα αποθαρρύνουμε την μετακίνηση των προσφύγων η των μεταναστών στα σύνορα με άλλη χώρα της περιοχής. Καθώς κάθε τέτοια κίνηση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των γειτονικών χώρων δεν είναι αποδεκτή». Η αποθάρρυνση και η σύνδεση μιας τέτοιας κίνησης με την προηγούμενη ενημέρωση ,δεν αποτελεί φυσικά εγγύηση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες κυριως στην Ελλάδα και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ.Τσιπρας θριαμβολόγησε και επειδή -όπως είπε- αποκρούσθη το άλλο παράλογο σχέδιο για εμπλοκή της Frontex στην φύλαξη των συνόρων της χώρας μας με την πΓΔΜ.

Τελικά η Frontex θα είναι παρούσα σύμφωνα με την απόφαση στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την πΓΔΜ για την ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων ,αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το κείμενο της Κομισιόν αναφέρει ότι θα υιοθετηθούν άμεσα Μετρά Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών: «Άμεσα διμερή Μετρά Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σχετικά με μεθοριακά θέματα με στόχο την ενδυνάμωση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ . ..Ρόλος της FRONTEX στην διασυνοριακή συνεργασία με πΓΔΜ και Αλβανία θα προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα για ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων ..»

Μια διαδικασία που κρύβει πολλές παγίδες λόγω του ονοματολογικού προβλήματος .

Επίσης το κείμενο της Κομισιόν το οποίο προσυπέγραψε η Ελλάδα και ο κ.Τσιπρας, αποδέχεται την διασύνδεση της εφαρμογής της συμφωνίας επανεπιλογής που έχει ήδη υπογράψει η Τουρκία με την Ε.Ε. για τους μη καταγεγραμμένους μετανάστες που περνούν παράνομα στην Ελλάδα η συλλαμβάνονται σε ευρωπαϊκές χώρες , με την απαίτηση της Τουρκίας για πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους(75 εκατομμύρια) τούρκους πολίτες ,που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου