Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Συγκλονιστικά τα ευρήματα στον ασύλητο τάφο στην Πύλο: 4000 χρόνια οι Έλληνες τιμούσαν Ήρωες και Αγίους. Όχι λαμόγια.

…ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ
Μια χρυσή αλυσίδα με ασύμμετρες αποστάσεις μεταξύ των τριών χαντρών της, η απουσία άλλων ταφών στη γύρω περιοχή και η ύπαρξη οστράκων κάτω από τον σκελετό (που θα βοηθήσουν στην ακρίβεια της χρονολόγησής του), ήταν μερικές από τις πληροφορίες που έδωσαν σήμερα το μεσημέρι το ζεύγος των Αμερικανών αρχαιολόγων, Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ, για τον ασύλητο τάφο που ανακαλύφθηκε στην Πύλο και χρονολογείται από το 1.500 π.Χ.

Ο Τζακ Ντέιβις που ηγείται της ανασκαφής, ανέφερε ότι πρόκειται για τάφο άνδρα ηλικίας 30 με 35 ετών, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη την αιτία θανάτου καθώς χρειάζεται να μελετηθεί πρώτα το σκελετικό υλικό.

«Πρέπει να ήταν πολεμιστής, ίσως ιερέας. Στην αρχαιότητα, ο ίδιος άνθρωπος μπορούσε να είναι και βασιλέας και ιερέας αναλόγως της εποχής και του ρόλου που είχε», επισήμανε.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι γίνεται σύγκριση με παλαιότερα ευρήματα που θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση «αποριών του παρελθόντος»: «Είναι ένας πολύ πλούσιος ασύλητος τάφος, κι αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ερευνηθούν τα ευρήματα επί τόπου».

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Πολιτισμού, ο τάφος αποτελεί την «πιο εντυπωσιακή περίπτωση» επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Ανάμεσα στα ευρήματα βρίσκονται χρυσά αντικείμενα, όπως τα τέσσερα σφραγιστικά δαχτυλίδια και η αλυσίδα μήκους 0,76 μέτρων, τα άκρα της οποίας καταλήγουν σε φύλλα κισσού, επίμηκες ξίφος με την ελεφαντοστέινη λαβή, που είναι επικαλυμμένη με χρυσό -σπάνια τεχνική που μιμείται την κεντητική-, 50 σφραγιδόλιθοι με περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια μινωικής τεχνοτροπίας και πολύτιμοι λίθοι.

Το ανασκαφικό πρόγραμμα του οποίου διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατόπιν άδειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και στο πρόγραμμα συμμετείχαν 45 αρχαιολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες και φοιτητές από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου