Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ξανθός για φαρμακεία: Στόχος η ελεγχόμενη απελευθέρωση - ΒΙΝΤΕΟ


Ξανθός για φαρμακεία: Στόχος η ελεγχόμενη απελευθέρωση - ΒΙΝΤΕΟ 

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ερωτηθείς για τα φαρμακεία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών τόνισε ότι «με βάση τη συμφωνία που υπογράψαμε με τους δανειστές είχαμε την υποχρέωση να εκδώσουμε μια υπουργική απόφαση η οποία να ρυθμίζει τις λεπτομέρειες που αφορούν την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Άρα το πλαίσιο ήταν δεδομένο».

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο mega, ανέφερε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «και θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε, αυτή η απελευθέρωση να είναι κατά κάποιο τρόπο ελεγχόμενη. Να μην είναι μια ανεξέλεγκτη άλωση της αγοράς φαρμάκου από επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αλλαγή που γίνεται είναι ότι πλέον άδεια ίδρυσης φαρμακείου μπορεί να πάρει και ένας μη φαρμακοποιός. Όμως με την προϋπόθεση ότι θα συσταθεί ΕΠΕ η οποία θα έχει κατ' ελάχιστο 20% ποσοστό συμμετοχής φαρμακοποιός», τόνισε.
«Όσον αφορά τα σημερινά φαρμακεία δεν αλλάζει τίποτα, τα οποία παραμένουν με την όποια νομική μορφή έχουν. Δεν επίκειται κάποιο κύμα δημιουργίας νέων φαρμακείων διότι πολύ απλά παραμένουν τα πληθυσμιακά κριτήρια, δηλαδή ανά 1.000 κατοίκους μπορεί να ιδρυθεί ένα φαρμακείο. Ήδη η φαρμακευτική αγορά σε αυτό το επίπεδο είναι κορεσμένη στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι το στοίχημα είναι να ομαλοποιήσουμε τις πληρωμές μέσα σε μια κανονικότητα στη ροή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να αποκτήσει την ικανότητα ο ΕΟΠΥΥ να είναι πιο εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους παρόχους" και συνέχισε ότι "αυτό θα άρει το κλίμα ασφυξίας που έχουν σήμερα τα φαρμακεία".
Σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ο υπουργός ανέφερε ότι εκεί υπάρχουν ζητήματα δημόσιας υγείας καθώς "ένας μεγάλος όγκος μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι φάρμακα που απλώς δεν αποζημιώνονται και άρα πρέπει να διατίθενται από το φαρμακείο".
Σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον ΕΟΦ θα ελεγχθεί εκ νέου η λίστα αυτή "ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα στα οποία πραγματικά χρειάζεται επίβλεψη επιστημονική θα πωλούνται στο φαρμακείο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου