Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Στο στόμα του λύκου ο Τσίπρας για το προσφυγικό με το μυαλό στο μνημόνιο


Στο στόμα του λύκου ο Τσίπρας για το προσφυγικό με το μυαλό στο μνημόνιο 

Στο φουλ βάζει τις μηχανές ώστε να συνδεθεί το προσφυγικό με το μνημόνιο, την ώρα που οι τραγικές εικόνες που έρχονται συνεχώς από το Αιγαίο πιέζουν όλο και πιο πολύ να ασκηθεί πίεση στην ευρωπαϊκή ηγεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη «κλειδώσει» επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, ενώ το προσφυγικό θα τεθεί επί τάπητος και στις επισκέψεις του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται εντός του επόμενου δεκαημέρου να επισκεφθεί την Άγκυρα και να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργεύοντα, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η ατζέντα των συναντήσεων θα αφορά κυρίως το προσφυγικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει να αναδείξει την ανάγκη να ενισχυθεί η Τουρκία από την Ευρώπη προκειμένου να διαχειριστεί στα εδάφη της το πρόβλημα των προσφυγικών ροών.
Σημειωτέον ότι η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία θα διεξαχθεί στη σκιά των πρόσφατων γερμανικών πιέσεων για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, που απορρίφθηκαν διαρρήδην από την ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να γίνεται στα εδάφη της Τουρκίας η αναγνώριση και η ταυτοποίηση των προσφύγων και να αποφασίζεται εκεί πού θα πάει ο καθένας, προκειμένου να μην ρισκάρουν τη ζωή τους επιχειρώντας να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.
Τούτων δοθέντων, η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μένει να διαπιστωθεί αν οι δύο ηγέτες θα βρουν έναν κοινό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Προσφυγικό και Μνημόνιο
Όπως προαναφέρθηκε, το προσφυγικό θα είναι ψηλά στην ατζέντα και στις επισκέψεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναμένεται αύριο Τρίτη και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς θα πατήσει σε ελληνικό έδαφος μεθαύριο Τετάρτη για δύο ημέρες.
Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων να «συμψηφιστεί» η δημοσιονομική επιβάρυνση από το προσφυγικό με τους δημοσιονομικούς στόχους που προκύπτουν από το τρίτο Μνημόνιο, επικαλούμενος και το «προηγούμενο» της Ιταλίας, η οποία κατάφερε να «αφαιρέσει» από τον υπολογισμό του ελλείμματός της τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να διαθέσει για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
Σημειωτέον ότι τη σύνδεση του προσφυγικού με την ανάγκη δημοσιονομικής χαλάρωσης στηρίζει το Παρίσι, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οπότε ο Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να έχει θετική στάση επ’ αυτού.
Με τον Σουλτς στη Μυτιλήνη
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωβουλής, η ατζέντα αναμένεται να επικεντρωθεί στο προσφυγικό, αφού ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν και την Λέσβο, προκειμένου ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν την τραγική κατάσταση και τις έντονες πιέσεις που δέχεται το νησί –και, κατ’ επέκταση, η χώρα- από τις προσφυγικές ροές.
Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πολιτική «χείρα βοηθείας», προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Επαφές με δημάρχους-Μητροπολίτες
Συν τοις άλλοις, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου μητροπολίτες και δημάρχους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται με εντονότερο τρόπο την πίεση των προσφυγικών ροών, προκειμένου η κυβέρνηση να συντονίσει τις ενέργειές της με την Εκκλησία, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μεταξύ των προσώπων που θα κληθούν στο Μαξίμου περιλαμβάνονται οι δήμαρχοι και οι μητροπολίτες Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου, με βασικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αλλά και τυχόν «αντισταθμιστικά» ωφελήματα που θα μπορούσε η ελληνική Πολιτεία να ζητήσει από την Ευρώπη για τα νησιά αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου