Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας προς Σουλτς: Δεν υποχωρούμε στις πιέσεις για την πρώτη κατοικία

Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς
“ Η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης ”
Το θέμα της πρώτης κατοικίας και το προσφυγικό απασχόλησαν την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς
Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών τους, μετά τη διμερή συνάντηση που είχαν, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ειλικρινή και παραγωγική συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.


Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν της δυνατότητές της, ιδιαίτερα στην περίοδο οικονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.

Είναι επιτακτική ανάγκη το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί κάτω από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης, όπως σημείωσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα έχει τη δυνατότητα, εκ μέρους της ΕΕ, να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότηταςν εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση ειναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.


Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε ότι μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου