Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Επιτέλους - Ο Δ.Παπαγγελόπουλος "καθαρίζει" την "κόπρο του Αυγείου": Τέρμα η ασυλία σε όσους δίνουν δάνεια στα κόμματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 
Επιτέλους μπαίνει ένα "στοπ" στην ασυδοσία χορήγησης δανείων (θαλασσοδανείων πιο ορθά) προς τα κόμματα που δεν αποπληρώνονται ποτέ και τα "φορτώνονται" στην "πλάτη" οι δύσμοιροι Έλληνες πολίτες, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλου ο οποίος αποφάσισε να "καθαρίσει" την "κόπρο" του "Αυγείου.


Την κατάργηση του νόμου που καθιέρωσε την ασυλία στις υποθέσεις χορήγησης δανείων στα πολιτικά κόμματα με επισφαλείς εγγυήσεις προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην Βουλή.

Πρόκειται για ρύθμιση που είχε εισαχθεί και εγκριθεί στην Βουλή πριν από περίπου δύο χρόνια ως βουλευτική τροπολογία και προέβλεπε το ακαταδίωκτο σε πρόσωπα που ενέκριναν κομματικά δάνεια.  

Τους Έλληνες πολίτες όμως που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους λόγω ανεργίας και φτώχειας δεν τους αφήνουν σε "χλωρό κλαρί". Εκεί δεν υπάρχει "ακαταδίωκτο" όπως υπήρχε για τα κόμματα και τους υπεύθυνους που τους έδωσαν τα δανεικά.

Ο υπουργός εξήγησε όμως ότι η κατάργηση της ρύθμισης δεν μπορεί να φέρει αναδρομική τιμωρία των υπαιτίων.

Έκανε λόγο για αντισυνταγματική διάταξη και διεμήνυσε ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα διαφθοράς, γνωστοποιώντας ότι ήδη έχουν σταλεί στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα υποθέσεις για λαθρεμπόριο καπνού και οινοπνευματωδών ποτών.

"Η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική. Δεν είναι μόνο δική μου άποψη αυτή αλλά και πολλών έγκριτων συναδέλφων, γιατί στο Σύνταγμα ορίζεται ρητά ότι αμνηστία για κοινά εγκλήματα δεν παρέχεται ούτε με νόμο. Η σημερινή κυβέρνηση ούτε τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ούτε και δικαστικά πραξικοπήματα θα ανεχθεί.

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει τη θέληση, και εγώ προσωπικά έχω επιφορτιστεί να δώσω τέλος στην αμνηστία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για την πορεία ελέγχουν υποθέσεων διαφθοράς.
Προειδοποίησε όμως πως «πιστεύω ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα επιδιώξουν την είσπραξη των απαιτήσεων από τα δάνεια αυτά (σ.σ. κομματικά). Υπάρχει ενδεχόμενο αν δεν το πράξουν αυτό να διωχθούν για κακουργηματική απιστία».

Το υπουργείο μελετά «τον τρόπο κηρύξεως ως αντισυνταγματικής της διάταξης, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο από τα αρμόδια δικαστήρια». «Είμαι βέβαιος ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε τα αρμόδια δικαστήρια να διαπιστώσουν την αντισυνταγματικότητα αυτής της διάταξης», προσέθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

 «Εμπνευστές αυτής της διάταξης που κατέθεσαν και ψήφισαν είναι οι ίδιοι που όταν ο κ. Πεπόνης άρχισε την σχετική έρευνα για αυτά τα δάνεια, εξουδετέρωσαν και αυτόν και τον κ. Μουζακίτη».

Πέραν αυτού, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι από τις 247 υποθέσεις διαφθοράς που βρίσκονται στο φάκελο του πρώην υπουργού κατά της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη  ήδη έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα οι 21 ενώ ετοιμάζονται προς διαβίβαση ακόμα 85.

Προανήγγειλε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για: πόθεν έσχες, ενίσχυση του οικονομικού εισαγγελέα, χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, ενοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προστασίας μαρτύρων κ.α.

Τέλος, είπε ότι σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ήδη εκπόνησαν σχέδιο δράσης για τον άμεσο έλεγχο της νέας λίστας μεγαλοκαταθετών που παρέδωσαν Γερμανικές αρχές.

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου