Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση 

Του Τάσου Δασόπουλου  

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ξεκίνησε χθες παράλληλα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών η οποία μπήκε από χθες στην τελική της ευθεία.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη προγραμματίσει τη άφιξή τους στην Αθήνα στις 9 του μήνα με αναμενόμενη ημερομηνία αναχώρησης (και άρα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης) την 20η Νοεμβρίου.

Με την έγκριση του κουαρτέτου για την πρόοδο του προγράμματος θα πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία της αύξησης μετοχικών κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών η οποία όλοι εύχονται να ολοκληρωθεί μέχρι και τέλος του χρόνου.
Παρά την πεποίθηση που έχει εδραιωθεί στην Κυβέρνηση ότι η αξιολόγηση του προγράμματος δεν συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο μοναδικός φορέας χρηματοδότησης του προγράμματος φαίνεται ότι έχει άλλη γνώμη.
Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σχεδόν απέκλειαν την εκταμίευση μέρους από τα 10 δις ευρώ που βρίσκονται ήδη σε ειδικό λογαριασμό θα εκταμιευτούν για να ενισχύσουν μέσω του ΤΧΣ τις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. 
Βαρόμετρο για το αν τα πράγματα θα εξελιχθούν με βάση το πρόγραμμα θα αποτελέσει η Σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα όπου θα κριθεί αν η Ελλάδα υλοποιεί κανονικά το πρόγραμμα το οποίο ψήφισε στις 14 Αυγούστου και αν και πότε θα πάρει την δόση των 2 δις ευρώ.
Στο μεταξύ η Κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να συμφωνήσει με τους δανειστές τις λύσεις που θα δώσει για το δύσκολο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών μέσω της τροποποίησης του νόμου Κατσέλη αλλά και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Στο τελευταίο θέμα κυβερνητικές πηγές μιλούσαν χθες για 11 «αξιόπιστα» ισοδύναμα τα οποία μάλλον θα προέρχονται από περικοπές δαπανών αφού οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι από την εφαρμογή τους δεν θα θιγούν εισοδήματα χωρίς να δίνουν περαιτέρω διευκρινήσεις.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων το οικονομικό επιτελείο περιμένει χείρα βοηθείας από τον Γάλλο επίτροπο αρμόδιο για θέματα οικονομίας κ. Πιέρ Μοσχοβισί ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη.
Η ατζέντα των συναντήσεων του ,περιλαμβάνει τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά τον «σκληρό πυρήνα» του οικονομικού επιτελείου του κκ Ευκλείδη Τσακαλώτο Γιώργος Χουλιαράκη και Γιώργο Σταθάκη αλλά και τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο τελευταίος θα έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο και στην αξιολόγηση του προγράμματος καθώς η πρόταση για τις αλλαγές στο σύστημα απονομής συντάξεων θα πρέπει να παρουσιαστεί μέσα στον μήνα.
Το κουαρτέτο περιμένει να δεί και το σχέδιο για τις αλλαγές που θα κάνει η Κυβέρνηση στο δημόσιο το οποίο θα ξεκινά από το ενιαίο μισθολόγιο και την διαδικασία των προαγωγών και θα περνάει στην αξιολόγηση και την νέας μορφής κινητικότητα στ δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μέσα στην αξιολόγηση θα ανοίξει και ο φάκελος της αγοράς εργασίας όπου οι δανειστές θα θελήσουν να μάθουν ποια θα είναι η θέση της Κυβέρνησης για τις ομαδικές απολύσεις και αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου μαζί βέβαια με τις νέας γενιάς συλλογικές συμβάσεις. 
Τέλος θα πρέπει να συζητηθεί και η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Ως γνωστό η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί σημαντική πρόοδο στους διαγωνισμούς για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα περιφερειακά αεροδρόμια πριν το τέλος του 2015.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου