Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Έρευνα: Η Τουρκία, ο ISIS και τα νέα δεξαμενόπλοια της οικογένειας Ερντογάν

erdogan2 

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΟΙ ΓΙΟΙ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ – ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ISIS
Ενώ οι σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας κινούνται σε τεντωμένο σκοινί, στις αποκαλύψεις από την γειτονική Τουρκία για τις σχέσεις της οικογένειας Ερντογάν με τον ISIS, έρχονται να προστεθούν… νέα δεξαμενόπλοια με σημαία Μάλτας που μεταφέρουν πετρέλαιο από την Συρία στην Ευρώπη, διορισμοί υπουργών και κυβερνητικών στελεχών σε θέσεις κλειδιά και απίστευτοι τζίροι…

Της Γεωργίας Λινάρδου
Λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του ρώσικου μαχητικού αεροσκάφους από τους Τούρκουs, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως: «Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν αυτό ήταν ένα ακούσιο συμβάν και όχι μία σχεδιασμένη προβοκάτσια από την Τουρκία».



Το Sputnik (ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο διεθνούς εμβέλειας) μετέδωσε δελτίο τύπου από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου ο Λαβρόφ αναφέρει πως: «Η κατάρριψη ενός ρώσικου αεροσκάφους το οποίο βρίσκεται σε αντιτρομοκρατική αποστολή στη Συρία και που δεν παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας αποδεικνύει πως η τουρκικά κυβέρνηση έχει ουσιαστικά συνταχθεί με τον ISIS». Παράλληλα, ο Λαβρόφ υποστήριξε πως: «Οι ενέργειες της Τουρκίας φαίνονται προμελετημένες και έχουν συγκεκριμένο στόχο».
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Sputnik «ο Ρώσος υπουργός υπενθύμισε στον Τούρκο ομόλογό του την συμμετοχή της Τουρκίας στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS το οποίο διακινείται από την περιοχή πάνω από την οποία καταρρίφθηκε το ρώσικο αεροσκάφος. Περιοχή όπου βρίσκονται σημαντικές εγκαταστάσεις τρομοκρατών όπως κέντρα ελέγχου και αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά».
Είναι η Τουρκία ο «σιωπηλός χρηματοδότης» του ISIS;

Αν υποθέσουμε πως η Τουρκία, κατά πως ισχυρίζεται η Ρωσία και όχι μόνον, είναι ο «σιωπηλός χρηματοδότης» τους ISIS, γιατί η Δύση της επιτρέπει να συνεχίζει να το κάνει;
Ποιος κρύβεται πίσω από τις «υπεράκτιες συναλλαγές», ποιος μεσολαβεί για τη μεταφορά του πετρελαίου του ISIS προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων;
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν διεθνώς οι μεταφορές για τον ύποπτο επιχειρηματικό ρόλο της οικογένειας Ερντογάν. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι δύο γιοι του, ο Μπιλάλ και ο Μπουράκ, αλλά και η κόρη του Σουμεγιέ.
Ο Μπιλάλ Ερντογάν
bilal
Ο Νετσμετίν Μπιλάλ Ερντογάν, γνωστός ως Μπιλάλ Ερντογάν, έχει γεννηθεί στις 23 Απριλίου του 1980 και είναι το τρίτο παιδί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το 1999 αποφοίτησε από το γυμνάσιο Kartal Imam Hatip και συνέχισε την φοίτησή του στην Αμερική. Το 2004 πέτυχε μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ. Για κάποιο διάστημα υπηρέτησε στην Παγκόσμια Τράπεζα. Το 2006 επέστρεψε στην Τουρκία και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Πλέον είναι ένας από τους τρεις μετόχους μιας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας της BMZ Group Denizcilik.
Η εταιρεία BMZ διαθέτει διάφορες θυγατρικές. Η φίρμα της εμπλέκεται συχνά στο λαθρεμπόριο από το Ιράκ και το Ισλαμικό Κράτος και τα ίχνη της εντοπίζονται στη δυτική αλυσίδα εφοδιασμού.
Είναι τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ κατά πως ιχυρίζεται ο Φρεντερίκ Γουϊλιαμ Εγκντάλ, free lancer δημοσιογράφος, ιστορικός και οικονομικός ερευνητής-οι «σιωπηλοί εγκέφαλοι» της μετατροπής εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τη Συρία σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εσόδων του ISIS;

Σύμφωνα με τον Εγκντάλ: «Τον Οκτώβιο του 2014 ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Χάρβαρντ πως το καθεστώς του Ερντογάν υποστήριζε τον ISIS με εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια και χιλιάδες τόνους όπλα».
Για το τι συνέβη και λίγο μετά ζήτησε συγνώμη, είναι κάτι που εύκολα κάποιος μπορεί να δώσει απάντηση. Σύμφωνα με τον Εγκντάλ: «Ζήτησε συγγνώμη σαφώς για λόγους τακτικής και για να πάρει την άδεια του Ερντογάν να χρηστιμοποιήσει την Βάση Ιντιρλίκ της Τουρκίας για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ISIS στη Συρία…»

Ο ίδιος υποστηρίζει πως: «Οι μαχητές του ISIS εκπαιδεύθηκαν από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τώρα όπως προκύπτει από τουρκικές ειδικές δυνάμεις σε μυστικές βάσεις της επαρχίας Κόνια στα σύνορα Τουρκίας με Συρίας τα τελευταία τρία χρόνια…»
Ο αντιπρόεδρος του CHP, Γκιουρσέλ Τεκίν έχει δηλώσει σε συνέντευξή του πως: «Ο πρόεδρος Ερντογάν ισχύρίζεται ότι σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις δεν υπάρχει παράβαση για τις παράνομες δραστηριότητες του Μπιλάλ και πως ο γιος του διαθέτει νόμιμες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με αρκετές ιαπωνικές εταιρίες. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι βουτηγμένος μέχρι το λαιμό, λόγω συνενοχής, στην τρομοκρατία. Ομως, όσο ο πατέρας του κατέχει την Προεδρία, διαθέτει ασυλία από κάθε δικαστική δίωξη». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Τεκίν: «Οι συναλλαγές της BMZ Ltd με τον ISIS, αποτελούν δραστηριότητα μιας οικογενειακής επιχείρησης καθώς στενοί συγγενείς του προέδρου Ερντογάν κατέχουν μετοχές. Η εταιρεία αυτή έχει καταχραστεί δημόσιους πόρους και έχει πάρει παράνομα δάνεια από τουρκικές τράπεζες».
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Ντέϊβιντ Κόεν, δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει 1 εκατομμύριο δολλάρια την ημέρα από τις πωλήσεις πετρελαίου!
Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του Ελντάρ Καζάγεφ, στελέχους της Ενωσης Ρωσικών Βιομηχανιών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου: «Το Ισλαμικό Κράτος πουλάει το βαρέλι το πετρέλαιο στα 15-25 δολάρια, τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή του Brent που είναι στα 45-50 δολάρια το βαρέλι».

Πάντως, τον Φεβρουάριο του 2015 ο Μπιλάλ αγόρασε τρία δεξαμενόπλοια (ανάμεσά τους το SHOVKET ALEKPEROVA) με σημαία Μάλτας (άρα απαλλαγή από καταβολή φόρων στην Τουρκία), για 18 εκατομμύρια δολάρια από έναν επιχειρηματία στο Αζερμπαϊτζάν (Mubariz Palmali Shipping Agent Gurbanoğl).
besiktas
Και τον περασμένο Ιούνιο, όμως, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο “Ομιλος Ναυτλιακών Επιχειρήσεων BMZ της οικογένειας Ερντογάν εμφανίζεται να αγοράσει ένα πετρελαιοφόρο (MECID ASLANOV) επίσης με σημαία Μάλτας, αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ. Το δεξαμενόπλοιο παραθόδηκε στο Ναυπηγείο Τουρκτέρ στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης.
mecid
Είναι γεγονός πως τα αδέλφια Ερντογάν κατέχουν ίσως το πλέον σημαντικό κομμάτι στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Τουρκίας. Δεν είναι μόνον ο Μπιλάλ, αλλά και ο Μπουράκ Ερντογάν.

Πίσω από την πολιτική… οι επιχειρήσεις και το χρήμα
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, την περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν έριχνε δημοσίως τα βέλη του στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ “Ασαντ, το πλοιάριο G.Inebolu το οποίο φέρεται να ανήκει στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις της οικογένειας Ερντογάν και συγκεκριμένα σε μία από τις εταιρείες τους (Manta Maritime) καταγγέλθηκε για βρώμικα δρομολόγια από Συρία…
burak
Η Manta Shipping ανήκει στην Mecit Cetinkaya η οποία διαθέτει το 1% των μετοχών της εταιρείας MB Denizcilik, η οποία εταιρεία αυτή ανήκει στον Μπουράκ Ερντογάν..
Ο Μπουράκ επίσης αναφέρεται ώς ένας πολύ ισχυρός επιχειρηματίας, παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές της Sözcü Daily, ένα από τα πλοία τα οποία διαχειρίζεται ο γιος Μπουράκ υπό τις οδηγίες του Ταγίπ και κυρίως του Μπιλάλ, έκανε «καλές δουλειές» με την Αίγυπτο την περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου θεωρούνται σε πολιτικό επίπεδο ότι βρίσκονταν σε οριακό σημείο.
Η Σουμεγιέ Ερντογάν…
sumeye
Η Σουμεγιέ είναι η κόρη του Τούρκου προέδρου. Στις εκλογές του Ιουνίου η 30χρονη κοπέλα η οποία, όπως και η μητέρα της δεν αποχωρίζεται τη μαντήλα, ήταν υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, φυσικά με το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

Δημοσιογραφική έρευνα (Globar Reseasch, Μόντρεαλ) τον Ιούλιο του 2015 εμπλέκει και την ίδια στo πλευρό του ISIS. Αναφέρεται στη μαρτυρία μιας νοσοκόμας η οποία εργάζονταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο στη Σανλιούρφα (150 χιλιόμετρα ανατολικά του Γκαζιαντέπ). Η γυναίκα αυτή ισχυρίστηκε πως η κόρη του Ερντογάν ως… «εθελόντρια» φρόντιζε τους τραυματίες μαχητές του ISIS που μεταφέρονταν σε τουρκικά νοσοκομεία.
Η Σουμεγιέ έχει σπουδάσει στο Λονδίνο (London School Of Economics, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής). Συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Ο επόμενος σταθμός στις σπουδές της, καταγράφεται το 2005 στην Ιορδανία. Το μεταπτυχιακό της είναι για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στο παρελθόν δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να εγκατασταθεί στη Μοσούλη (προπύργιο του ISIS) και να προσφέρει ως εθελόντρια τις υπηρεσίες της εκεί, προκαλώτας πλήθος αντιδράσεων από κόμματα και φορείς της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.
Σύμφωνα με άλλες αναφορές -εν μέρει ανεπιβεβαίωτες- η BMZ LTD δεν ανήκει μόνον στον Μπιλάλ και τον αδελφός της Μπουράκ, αλλά και στη Σουμεγιέ όπως και στον σύζυγό της.
Για την ιστορία αναφέρουμε πως ο Μπεράτ Αλμπαγράκ, σύζυγος της Σουμεγιέ (πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Calik Holding, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Τουρκία), ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου πως είναι ο νέος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην Τουρκία…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου