Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών – Μπλοκάραμε την Τουρκία!


Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών – Μπλοκάραμε την Τουρκία! 

Στην πάγια θέση του ότι το προσφυγικό ζήτημα αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο την Ελλάδα επέμεινε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το προσφυγικό «είναι μια διεθνής κρίση που επηρεάζει την ΕΕ και έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Υπήρχε κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, αλλά σήμερα τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο» ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πέτυχε από την τελευταία Σύνοδο μια σημαντική διπλωματική επιτυχία. Αθόρυβα, αλλά σε επικοινωνία με την Κύπρο, συνεργαστήκαμε για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι των συζητήσεων πτυχές του Κυπριακού ζητήματος».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, για την πρωτοβουλία του ανοίγματος του κεφαλαίου 33, που είχε «παγώσει» ο Νικολά Σαρκοζί..
«Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και την επόμενη μέρα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τολμήσαμε να πάμε στη Σμύρνη, παρά το ότι οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι ήταν μια παρακινδυνευμένη κίνηση. Αλλά τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε με τη συμφωνία επανεισδοχής και θέσαμε τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όποιος τολμά με σχέδιο και δεν περιχαρακώνεται έχει επιτυχίες, όποιες περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις. Υπάρχει σαφής απόφαση ότι τα αιτήματα άσυλου που γίνονται στην Ελλάδα θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και θα εξετάζονται εξατομικευμένα».
Σημείωσε ακόμη: «Απαιτήσαμε ακόμη ρητή αναφορά ότι όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες».
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τις επόμενες ημέρες θα έρθουν 2.300 άτομα στην Ελλάδα, για να βοηθήσουν στη διαδικασία της εξέτασης αιτήσεων ασύλου.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου