Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

«Ξύλο» στη ΝΔ για το φιάσκο της Εξεταστικής – Όλοι εναντίον Μητσοτάκη

«Ξύλο» στη ΝΔ για το φιάσκο της Εξεταστικής – Όλοι εναντίον Μητσοτάκη 

Σοβαρές αναταράξεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Δημοκρατία, μετά το νέο φιάσκο της Εξεταστικής Επιτροπής, με τα βέλη σχεδόν όλων των εσωκομματικών «φραξιών» να επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και του στενού επικοινωνιακού επιτελείου του.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο καταλογίζουν αλλεπάλληλες επικοινωνιακές γκάφες στην ηγεσία.
Η έντονη αμφισβήτηση και η γκρίνια είχε ξεκινήσει πριν καλά καλά αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κλιμακώνεται όσο περνάει ο καιρός και η ΝΔ δείχνει απλά να ακολουθεί τον Τσίπρα που μοιάζει να παίζει χωρίς αντίπαλο παρά τις δύσκολες θέσεις στις οποίες έχει βρεθεί.
Η πλήρης απομάκρυνση του κόμματος από τις παραδοσιακές αρχές του καραμανλισμού και η ταύτιση με νεοφιλελεύθερα πρότυπα εντός και εκτός συνόρων, καθώς επίσης και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βγει νικητής από μία αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν κλιμακώσει τις αντιδράσεις, με τη ΝΔ πλέον να είναι καζάνι που βράζει.
Ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται φόβοι ότι παρά το «άνοιγμα» στο πασοκογενές στοιχείο που επιχειρεί ο επικεφαλής της ΝΔ, οι κινήσεις του εγκυμονούν κινδύνους συρρίκνωσης και όχι διεύρυνσης του κόμματος, με πολλούς να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να ξεπεράσει και το 28% που είχε εξασφαλίσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Την ίδια ώρα αποδέκτης έντονων επικρίσεων έχει γίνει ο κ. Μητσοτάκης για τις επιλογές του για θέσεις κλειδιά, οι οποίες περιορίζονται στον ελιτίστικο περίγυρό του, ουδεμία σχέση και επαφή έχουν με την κοινωνία και την κοινωνική βάση της ΝΔ και ήδη έχουν βάλει την παράταξη σε θέση απολογούμενου, εξαιτίας της περίπτωση Σκλαβούνη που ερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή. Παλιές καραβάνες του κόμματος στηλιτεύουν τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι εγκλωβίστηκε σε μία ρητορική ρεβανσισμού και έμεινε να καταγγέλει με ύφος χιλίων καρδιναλίων τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αναζητώντας εναγωνίως τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Η κίνηση ματ του πρωθυπουργού να μην παραβρεθεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία, όπερ είθισται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, απαξίωσε τελείως την πρωτοβουλία Μητσοτάκη και ξεφούσκωσε τη δυναμική που επεδίωκε να καλλιεργήσει η Νέα Δημοκρατία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εχει τεθεί σε τροχιά αμφισβήτησης των ικανοτήτων του σαν αρχηγός ενώ από το περιβάλλον του προέδρου θεωρούν ως υπεύθυνους του φιάσκου οχι τον πρόεδρο άλλα τον αντιπρόεδρο γιατί αυτός έπεισε τον Μητσοτάκη να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία στην πρόταση για εξεταστική λέγοντας του ότι θα περάσει από τη βουλη με αποτέλεσμα οχι απλώς να μη περάσει η πρόταση, άλλα η Νέα Δημοκρατία να υποστεί την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ήττα της ως σήμερα καθώς είναι η πρώτη της πρόταση που πήρε τόσες λίγες ψήφους απο το 1974.
Όπως είναι λογικό, των αντιδράσεων έπονται τα καρφιά από όσους βλέπουν εαυτούς ως άμεσους διαδόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διότι μπορεί να μην έχει κλείσει καλά καλά οχτώ μήνες στο τιμόνι της ΝΔ, ωστόσο ο συνωστισμός δελφίνων είναι πιο έντονος από ποτέ.
Στο σαμαρικό στρατόπεδο τρίβουν τα χέρια τους, ενώ σε πηγαδάκια ουδείς από τους «πραιτοριανούς» του Αντώνη Σαμαρά κρύβει ότι ο πρώην πρόεδρος ενδιαφέρεται να επανέλθει στην ηγεσία της Συγγρού.
Παράλληλα, έντονη ενόχληση υπάρχει στο καραμανλικό στρατόπεδο τόσο για την προσέγγιση με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν λοιδορήσει τον Καραμανλή, όσο και για την πλήρη ταύτιση απόψεων της ΝΔ σε κομβικά ζητήματα με τη διαπλοκή. Η περίπτωση Τσατάνη – Ψυχάρη και τα όσα ανέφερε ο στενός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος είναι χαρακτηριστική του τι επικρατεί στο μπλοκ των καραμανλικών.
Την ίδια ώρα μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η έντονη κινητικότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος ουδέποτε μέχρι στιγμής κεφαλαιοποίησε τα κέρδη του από την εσωκομματική κούρσα διαδοχής. Η χθεσινή του παρέμβαση και η δήλωση ότι εάν πάρει η ΝΔ στις εκλογές κάτω από 40% είναι αποτυχία, δεν απευθύνεται τόσο στους πολιτικούς του αντιπάλους, όσο στο ίδιο το εσωτερικό του κόμματος, καθώς «ναρκοθετεί» το δρόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου