Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία.


 

Συνεχίζονται οι συλλήψεις. Το πρωί συνελήφθη στο θέρετρο του Μπόντρουμ η γνωστή δημοσιογράφος Ναζλί Ιλιτζάκ. Ακόμα, η Τουρκία στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ρωσία.
Η Ναζλί Ιλιτζάκ οδηγήθηκε στην κεντρική ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης. Ανήκε στους
42 δημοσιογράφους των οποίων χθες ζητήθηκε η σύλληψη. Μόνον 10 έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής. Άλλοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ενώ άλλοι κρύβονται. 

Συνελήφθη επίσης σήμερα ο πολύ γνωστός πρώην κυβερνήτης Κωνσταντινούπολης Χουσείν Αβνί Μουτλού, και ο νυν κυβερνήτης της Χαληκδόνας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, σε συνέντευξή του, υπαινίχθηκε ότι .......όσοι υποστηρίζουν ότι το πραξικόπημα ήταν στημένο μπορεί να θεωρηθούν ότι έχουν κάποιο ρόλο σε αυτό, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στις εισαγγελικές αρχές για να διευρύνουν τον κύκλο των υπόπτων.

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Όμως η είδηση της ημέρας θα κρίνει και την επόμενη ημέρα της Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία συνάντησης Πούτιν- Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του μετά την απόφαση για την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών.

Πολλά είναι τα σενάρια για τα πραγματικά αίτια της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ένα από αυτά, η πρόσφατη αιφνίδια αναθέρμανση των τουρκορωσικών σχέσεων κάτι που δυσαρεστεί ιδιαίτερα τη Δύση. Μια στροφή της τουρκικής πολιτικής προς τη Ρωσία μπορεί να εξηγεί και τους υψηλούς τόνους που διατηρεί ο πρόεδρος Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος προς στους Ευρωπαίους. Αλλά και προς τους Αμερικανούς, απαιτώντας από εκείνους την έκδοση εδώ και τώρα του Φετουλάχ Γκιουλέν ενώ τουρκικά φιλοκυβερνητικά έντυπα κατηγορούν τις ΗΠΑ για ευθεία ανάμειξη στην οργάνωση του πραξικοπήματος.

Αριάνα Φερεντίνου, Κωσταντινούπολη
Πηγή:  dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου