Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Αντεπίθεση με «δώρα» και κοινωνικό πρόσημο από τον Τσίπρα – Τι ανακοινώνει

Αντεπίθεση με «δώρα» και κοινωνικό πρόσημο από τον Τσίπρα – Τι ανακοινώνει 

Τις απαντήσεις του στις γαλάζιες κατηγορίες για… κοινωνική αναλγησία και στο επιχείρημα «όλοι ίδιοι είμαστε» αναμένεται να δώσει σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας.
Η κυβέρνηση, έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου και με εμφανείς τις πληγές από την υλοποίηση μίας σκληρής συμφωνίας στρέφει όλο το ενδιαφέρον της στην κοινωνική ατζέντα και την υλοποίηση δεσμεύσεων για την ελάφρυνση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Το θέμα εξάλλου απασχολούσε όχι μόνο το κυβερνητικό επιτελείο αλλά και σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνώσας παράταξης, αφού άπαντες εδώ και καιρό περιμένουν με αγωνία ένα σαφές κοινωνικό στίγμα ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα της συμφωνίας.
Η σταδιακή αποκατάσταση εξάλλου του κοινωνικού κράτους και του κράτους προνοίας στο μέτρο του δυνατού, παράλληλα με τον βασικό στόχο της επίτευξης αναπτυξιακών ρυθμών στην οικονομία, αποτελεί και τον βασικό πυλώνα της «δίκαιης ανάπτυξης», η οποία όπως έχει υπογραμμιστεί πολλάκις προϋποθέτει κοινωνικό μέρισμα για τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
Έτσι, μετά τη «Νέα Μεταπολίτευση» στον τομέα των θεσμικών αλλαγών, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη δέσμη μέτρων για το «Νέο κοινωνικό κράτος για όλους», η οποία μάλιστα θα καλυφθεί και τηλεοπτικά από την ΕΡΤ.
Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θα βασίζονται σε πέντε πυλώνες: Υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη, Παιδεία, καταπολέμηση της ανεργίας και Πολιτισμός.
Ακρογωνιαίος λίθος τους δεν θα είναι άλλος από την Υγεία. Το θέμα υπογράμμισε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του νοσοκομείου της Θήρας την περασμένη Παρασκευή. Στη Σαντορίνη αναφέρθηκε στις πέντε δράσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί για τον τομέα της Υγείας στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των χαμηλότερων κοινωνικών ομάδων: Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, αύξηση του προϋπολογισμού, δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων, 3.500 προσλήψεις, σύγκρουση με τα κυκλώματα στον τομέα των προμηθειών.
Θυμίζοντας την χωρίς εξαιρέσεις πρόσβαση των ανασφάλιστων σε ιατρική φροντίδα αλλά και το γεγονός ότι μετά από χρόνια γίνονται προσλήψεις στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη, ως φαίνεται, για το επόμενο βήμα: η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να γίνει άξονας του ΕΣΥ, με οικογενειακό γιατρό για τους πολίτες κ.α
Ήδη την Τρίτη υπεγράφησαν από τον Χριστόφορο Βερναρδάκη οι ονομαστικές καταστάσεις διορισμού των σχεδόν 2.000 επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998. Από αυτούς 954 θα ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας σε θέσεις σε νοσοκομεία ,ΥΠΕ, Μονάδες ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας.
Στην Παιδεία, παράλληλα με τις τομές που επιχειρεί εκεί ο υπουργός Νίκος Φίλης, 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναμένεται να προσληφθούν σύντομα
Στο μέτωπο της καταπολέμησης της Ανεργίας μέσα από την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας στο κυβερνητικό επιτελείο ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους της χώρας, το οποίο θα απορροφήσει 42.000 ανέργους.
Επιπλέον, θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα για την απασχόληση 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών.
Βεβαίως ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο παραγνωρίζει ότι ο βασικός στόχος είναι μέσα από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν η επανεκκίνηση της οικονομίας για την ανάσχεση της ανεργίας, ωστόσο δράσεις όπως αυτές κρίνονται αναγκαίες για την ανακούφιση των πλέον χτυπημένων από την κρίση.
Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις τόσο για την διεύρυνση του προγράμματος καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, όσο και για τους αστέγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου